Cinci ani de la tragedia care a şocat Zalăul

Doi morţi, şase persoane rănite şi 19 familii rămase fără acoperiş deasupra capului – acesta este bilanţul exploziei care a zguduit Zalăul în 14 septembrie 2007. La 5 ani de la tragedie, blocul a fost reconstruit, foştii locatari au fost despăgubiţi de cei găsiţi vinovaţi de instanţă, dar durerea din suflet rămâne nestinsă. Povestea a 5 ani de traume, lacrimi, perindări prin faţa instanţelor – în cele ce urmează.

14 septembrie 2007 – La primele ore ale dimineţii, o bubuitură groaznică îi trezeşte din somn pe zălăuanii care locuiesc în cartierul Dumbrava. În doar câteva minute, o veste teribilă străbate oraşul: la blocul E24 a fost înregistrată o explozie, iar sub pereţii prăbuşiţi sunt prinşi oameni. Echipele de intervenţie ajung urgent la faţa locului, dar doi tineri, de 16 ani şi 20 de ani, nu mai pot fi salvaţi şi îşi găsesc sfârşitul sub dărâmături. Alte şase persoane rănite sunt transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău pentru acordarea de îngrijiri medicale.
16 septembrie 2007 – Locatarii blocului E24 încearcă să recupereze ce pot din apartamentele distruse. Pe ferestre, pompierii scot televiozoare, saltele, frigidere, îmbrăcăminte şi alte obiecte casnice.
20 septembrie 2007 – Primăria Zalău anunţă că EON Gaz a ignorat două adrese pe care administraţia locală i le-a trimis în 2007, în vederea realizării unor investiţii la reţelele din municipiu, reţele care sunt în majoritate vechi.

Blocul trebuie demolat

23 septembrie 2007 – Începe demolarea blocului E24, după ce experţii au considerat că nu mai poate fi locuit.
28 septembrie 2007 – Echipele care demolează blocul descoperă pe clădire 250 de metri cubi de zgură într-un strat termoizolant de 30 de centimetri grosime, care îngreunează extrem de mult lucrările. Pentru a nu distruge probele şi pentru a nu afecta şi mai mult structura instabilă a blocului, nu se pot folosi utilaje cu apă, cu flăcară sau cu vibraţii. Constructorul află că trebuie să conserveze probele pe măsură ce înaintează lucrările de demolare, astfel că tot necesarul de utilaje pe care intenţiona să-l folosească la blocul E24 trebuie regândit. Perioada în care SC Complex Service SA Zalău s-a angajat să demoleze blocul E24 este de 45-60 de zile.
30 septembrie 2007 – Aflat în curs de demolare, blocul E24 se deplasează în două rânduri înspre partea din spate, mişcările fiind detectate de sistemul cu alarmă instalat lângă imobil. În zonă sunt sporite măsurile de siguranţă, fiind dispusă mutarea inclusiv a autoturismelor care se află parcate în vecinătatea blocului. Din cauză că nu se ştie cum se va comporta structura blocului până va fi demolat, este chemat la Zalău arhitectul Szekeres Gero, cel care a întocmit planul de demolare.
1 octombrie 2007 – Primarul Radu Căpîlnaşiu, anunţă că finalizarea demolării blocului E24 se amână, ca urmare a solicitării depuse de EON Gaz în acest sens, urmând să fie reluată după ce autorităţile locale şi procuratura vor stabili legalitatea solicitării depuse de EON Gaz. Se ia decizia ca în ziua “Z”, locatarii din scara vecină cu E24 să fie evacuaţi din locuinţe.
3 octombrie 2007 – Foştii locatari ai blocului E24 din Zalău primesc facturile la gaz pe luna august. Toate cele 19 facturi sunt lăsate la blocul vecin. Valeria Barna, fostă locatară în E24, declară că, deşi nu mai locuieşte în bloc după explozia din 14 septembrie, banii pentru factura respectivă i-au fost, totuşi, încasaţi la ghişeu. EON Gaz precizează referitor la această situaţie, printr-un comunicat de presă, că “va anula aceste facturi emise pe data de 12 septembrie”.
6 octombrie 2007 – Demolarea blocului E24 este finalizată, după ce s-a folosit o foarfecă
mecanică, pentru tăierea etajelor superioare, construcţia fiind îndeajuns de stabilă pentru a permite acest lucru.
22 noiembrie 2007 – Foştii locatari ai blocului E24 primesc în folosinţă locuinţe într-un imobil nou, pus la dispoziţie de Primăria Zalău şi care iniţial avea destinaţia de bloc ANL.

Amânări. Cazul se mută la Oradea

23 septembrie 2008 – La mai bine de un an de la explozie, procurorii finalizează ancheta în acest caz.
20 octombrie 2008 – Procesul în dosarul privind explozia blocului E24 începe la Judecătoria Zalău cu o amânare. Cei şapte angajaţi ai punctului de lucru din Zalău a E.ON Gaz România inculpaţi în acest dosar au cerut un nou termen pentru angajarea de avocaţi care să-i reprezinte. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 28 noiembrie.
28 noiembrie 2008 – Procesul este amânat din nou, pentru data de 23 ianuarie 2009, la cererea unuia din apărătorii inculpaţilor, angajaţi recent, în vederea studierii dosarului. 23 ianuarie 2009 – Dosarul este strămutat de la Judecătoria Zalău la Judecătoria Oradea, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat, în ianuarie, cererea de strămutare a cauzei depusă în luna noiemrie 2008 de avocaţii inculpaţilor, angajaţi ai EON Gaz Distribuţie. Motivul pentru care apărarea a depus cererea de strămutare a fost faptul că la Zalău cazul a fost prea mediatizat şi inculpaţii se simt sub presiune.

Instanţa dă verdictul

6 decembrie 2010 – Judecătoria Oradea se pronunţă în dosarul privind explozia blocului E24, stabilind ca vinovate de producerea deflagratiei sunt organele de conducere şi de execuţie din Centrul Operaţional Zalău al EON Gaz Distribuţie, care nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului. Sentinţa este pronunţată de judecătorul Cristi Danileţ, la acea vreme vicepreşedintele Judecătoriei Oradea şi preşedintele completului care a soluţionat dosarul, în absenţa celor şapte persoane trimise în judecată pentru producerea deflagraţiei şi a reprezentanţilor companiei EON Gaz. În sala de judecată sunt prezente, însă, peste 30 de persoane din cele 73 de părţi vătămate.
Şase din cei şapte angajaţi ai EON Gaz Distribuţie judecaţi în acest caz sunt condamnaţi la închisoare şi, în solidar cu firma, la plata unor despăgubiri civile şi morale pentru cei afectaţi, sentinţa nefiind definitivă.
Dintre cei şapte inculpaţi, unul este exonerat, ceilalţi şase fiind condamnaţi, după caz, la închisoare cu executare sau cu suspendare.
Astfel, Ionel Petru Vâlcu este condamnat la o pedeapsă de 6 ani de închisoare, iar Ovidiu Şuteu la 5 ani de închisoare, ambii cu executarea pedepsei. Ceilalţi patru inculpaţi primesc ani după gratii cu suspendare, după cum urmează: Ioan Cojan – 3 ani, iar Silviu Nerţan, Marius Hidan şi Alexandru Cosma – câte 2 ani şi 6 luni fiecare. Instanţa le-a interzis celor şase inculpaţi dreptul de a mai ocupa vreo funcţie de execuţie sau de conducere în cadrul vreunei persoane juridice care are ca obiect extracţia, transportul, distribuţia gazului sau întreţinerea ori reparaţia reţelelor şi instalaţiilor de extracţie, transport sau distribuţie a gazului ori să desfăşoare astfel de activităţi ca persoană fizică autorizată. În temeiul Codului de procedură penală, inculpatul Vasile Roman este achitat „pentru infracţiunea de favorizare a infractorului prev. de art.264 al. 1 Cpen”
Instanţa mai decide că Petcu Vâlcu, Ovidiu Şuteu, Ioan Cojan, Silviu Nerţan, Marius Hidan şi Alexandru Cosma, alături de partea responsabilă civilmente EON Gaz Distribuţie să achite următoarele despăgubiri materiale. De asemenea, instanţa obligă partea învinuită să achite contravaloarea chiriei lunare achitate de foştii locatari care şi-au găsit adăpost temporar în blocul ANL pus la dispoziţie de administraţia municipală, începând cu data de 27 noiembrie 2007 şi până la plata despăgubirilor materiale reprezentând contravaloarea apartamentelor din fostul bloc E24 distruse ori, după caz, a încetării contractului de închiriere locuinţă cu locatorul.

Daune morale de peste 500.0000 de euro

Aceiaşi şase zălăuani, precum şi Eon Gaz sunt puşi la plata unor daune morale în valoare de 50/100 euro/zi-locatar, începând cu data de 14 septembrie 2007 şi până la plata integrală a sumelor respective. Alţi bani sunt acordaţi tot sub formă de daune morale după cum urmează: 150.000 de euro cu titlu de daune morale şi câte 2.500 euro/lună sub formă de rate cu caracter viager începând cu data de 14 septembrie 2007, către Laura-Simona Satmari (asistată de părinţi); 120.000 de euro către Aurora-Titiana Satmari; 115.000 de euro către Eugenia Sălăjan; 100.000 de euro daune morale şi câte 500 Euro/lună sub formă de rate cu caracter viager începând cu data de 14 septembrie 2007 către Victor Satmari; 100.000 de euro către Victor Satmari şi Dumitru Sălăjan (aceste două familii au avut două pierderi extrem de grave – o fiică Diana, de 16 ani, şi un fiu, Paul, de 21 de ani, n.r.), 50.000 de euro către Cristian-Radu Sălăjean, 25.000 de euro către Jenica Torje, 20.000 de euro către Viorel Mărcuş şi 15.000 de euro către Maria Berbecar.

Un nou bloc E24

Martie 2012 – începe construcţia unui bloc nou, pe vechiul amplasament al imobilului E24. Lucrarea este achitată de locatari, din banii primiţi de la distribuitorul de gaz EON şi din contribuţii proprii, mai ales din credite bancare. Costul unui apartament, potrivit Valeriei Barna, fost locatar al imobilului, este de 26.000 de euro. Blocul va fi refăcut la fel ca înainte de explozie, va avea 19 apartamente şi o garsonieră la parter (unde era uscătorul). Majoritatea foştilor locatari vor reveni să locuiască aici, doar trei sau patru foşti proprietari şi-au cumpărat deja o casă sau un apartament ori se mută cu copiii. Apartamentele care rămân libere vor fi vândute de constructor, aşa cum s-a convenit la nivelul asociaţiei de locatari. Lucrările sunt executate de firma SC House Divin SRL, căreia viitorii proprietari îi achită contravaloarea execuţiilor, pe stadiu de lucrări finalizate.

În mai puţin de un an, vor sta în casele lor

Termenul de predare al viitoarelor locuinţe a fost stabilit pentru luna aprilie 2013. Până atunci, familiile afectate de explozia din 14 septembrie 2007 vor continua să stea în chirie, în blocul pus la dispoziţie cu 5 ani în urmă de Primăria Zalău.

2 Thoughts to “Cinci ani de la tragedia care a şocat Zalăul”

  1. Anonim

    Stimata doamna Mihaela Moldovan ar trebui sa va documentati mai atent inainte sa postati articolul…referitor la daune morale.dupa prima sentinta cei de la e-on au facut recurs si daunele morale stabilite de complexul de judecata a fost de 2.000 de euro/persoana indiferent ca erau majori sau minori,iar pentru cei care au avut decedati si cei raniti au ramas aceleasi sume.Asa ca nu mai scrieti aberatii pentru ca oamenii le citesc si o sa va creada.Rusine sa va fie…”doamna”!!

  2. Anonim

    anonimule, eu cred ca tu bati campii, nu doamna Moldovan. citeste rechizitorul si sentintele. e simplu !

Leave a Comment